Skip to content

Chantage

In het praatprogramma Pauw mocht Jenny Douwes uitleggen waarom het goed is dat er géén demonstratie plaats kon vinden tijdens de nationale, door de publieke omroep georganiseerde intocht van Sinterklaas in Dokkum. Want hoewel zij haar oproep tot een ‘ludieke’ blokkade van de A7 heeft ingetrokken onder druk van de politie, blijft ze toch degene die het ‘aankaartte’, een rol die haar de eretitel Jenny d’Arc opleverde. Jeroen Pauw, doorgaans niet de meest zachtaardige interviewer, geeft haar opmerkelijk veel ruimte.

Rosa van Gool is te gast in De snijtafel om Douwes alsnog te onderbreken waar nodig en om Pauws lauwe verdediging van de rechtsstaat aan te vullen. (Met zijdelingse kritiek op ‘meerderheidsman’ Jort Kelder.)

(VPRO.nl publiceert iedere laatste woensdag van de maand een nieuwe aflevering van De snijtafel. Een week later verschijnt de aflevering ook op het gebruikelijke kanaal.)

Bronnen: Jenny Douwes bij Pauw (BNNVARA, 20 november 2017); Pro-Zwarte Piet demonstranten wachtten tegenstanders op met zwaar vuurwerk (WNL); Friezen trots op ’Jenny d’Arc’ (Wierd Duk in De Telegraaf, 20 november 2017); Jenny Douwes’ Facebookevenement Project P.; Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 46 (Nationaal Cördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid); Wees niet naïef over anti-Piet activisten (Wierd Duk in De Telegraaf, 3 december 2017); De anti-Pietbetogers komen met een schok tot stilstand (Jurre van den Berg en Iris Koppe in de Volkskrant, 21 november 2017); Zo wist het Friese anti-anti-Zwarte Piet-protest ‘dat gedoe uit de Randstad’ te weren (Jurre van den Berg en Iris Koppe in de Volkskrant, 20 november 2017).