Skip to content

Spectrum

In de zomer van 2017 publiceerde de gemeente Amsterdam een taalgids voor haar ambtenaren, die helemaal draaide om het correct aanspreken en beschrijven van personen en zaken in de zogenaamde LHBTI-sfeer (seksuele minderheden en genderminderheden). Er was destijds enige ophef over het bestaan van dit document, maar amper journalistieke aandacht voor de precieze inhoud. Maarten Boudry en Kasper C. Jansen toetsen de Regenboog Taaltips op juistheid, haalbaarheid en consistentie.

Kort voor de publicatie van deze aflevering bleek dat de gemeente Amsterdam in oktober 2017 een aangepaste versie van dit document heeft geüpload als tegemoetkoming aan eerdere feedback. De besproken editie is dus verouderd. Een vergelijking wees echter uit dat alle punten van kritiek ook gelden voor de nieuwe versie.

(VPRO.nl publiceert iedere eerste vrijdag van de maand een nieuwe aflevering van De snijtafel. Een week later verschijnt de aflevering ook op het gebruikelijke kanaal.)

Bronnen: Regenboog Taaltips (Gemeente Amsterdam); How sexually dimorphic are we? Review and synthesis (Blackless et al.).