Skip to content

Laag

Zelfbenoemd innovatiestrateeg Marianne Zwagerman ontstak in toorn toen een advocaat haar een vraag probeerde te stellen over ‘lager geschoold personeel’. Het woord ‘laag’ hield volgens haar een miskenning in van het ‘praktische’ onderwijs – dat niet onderdoet voor het ‘theoretische’ onderwijs – en een miskenning van de ‘ongelooflijke talenten met je handen’ die je als VMBO-leerling vanzelfsprekend hebt. Een videoregistratie die op internet belandde, werd miljoenen keren bekeken en veelvuldig beaamd. Een dankbaar onderwerp dus voor De snijtafel, waarin Ewout Jansen en Kasper C. Jansen onder andere concluderen dat Zwagermans uitspraken, naast onjuist en agressief, ernstig in strijd zijn met elkaar. (Met dank aan Marc Buiks, die dit onderwerp heeft getipt.)

(VPRO.nl publiceert iedere eerste vrijdag van de maand een nieuwe aflevering van De snijtafel. Een week later verschijnt de aflevering ook op het gebruikelijke kanaal. Dit keer heeft de tweede publicatie iets langer geduurd, waarvoor excuus.)

Bronnen: Marianne Zwagerman – INTERVIEW @ Leadership Experience; Straight-Line Business School op Facebook; Het eerste deel van de 3D-geprinte stalen brug is af (Het Parool, 27 september 2017); The Witches (Lorimar Film Entertainment, 1990); Videofucken met Marianne Zwagerman!; Marianne Zwagerman op Dumpert; Stop VMBO leerlingen niet weg; ‘Thierry Baudet heeft niets te zoeken in de Tweede Kamer’; Marianne Zwagerman op LinkedIn; Verbazing over ‘overbodige’ studies (Trouw, 10 mei 2006).