Skip to content

RTL

We bezuinigen fors op de publieke omroep. Een simpele ziel merkt op: ‘Maar RTL heeft toch veel meer geld dan de publieke omroep? Waarom bezuinigen we niet op RTL?’ Welnu, lieverd, het geld van RTL is geen gewoon geld, maar speciaal RTL-geld. Dat kun je niet bezuinigen, dat drukken ze zelf. Er staat een RTL-logootje op en je kunt er alleen binnen RTL mee betalen. Voor andere doelen, hoe belangrijk ook, leent het geld zich niet, dus kunnen we het net zo goed laten waar het is.

Ik noem nog wat meer onverzettelijke geldbergen, schattebout, voor je gaat voorstellen dat we dáárop bezuinigen, als een kind op een boot dat voorstelt zeewater te drinken: het Guus Meeuwis/T Mobile-geld (één munt, met de kop van Guus), het Nick & Simon-geld, het Joop van den Ende-geld, het Marco Borsato-geld (was bijna op, maar is intussen weer bijgedrukt), het voetbalgeld (bij Yolanthe tegen een aangename koers in te wisselen voor haar opgespaarde Jan Smit-geld). Al die miljarden zijn zelfgemaakt en daarom alleen geschikt voor de productie van voorspelbaar wegwerpentertainment. Je kunt er geen staatsschuld mee aflossen, geen verzorgingshuizen mee financieren en geen windmolens of zonnecellen mee bouwen. Je kunt er geen schone, elektrische auto’s van laten rijden, geen AOW mee op peil houden en geen kinderopvang mee regelen. Je kunt het niet uitkeren als studiefinanciering of als huurtoeslag en je kunt er geen politiesalarissen mee betalen. Het is speelgoedgeld. We hoeven het er niet eens over te hebben.

Het échte geld, waar we wel iets anders mee kunnen doen, bevindt zich op twee plaatsen: in onze portefeuilles en in de schatkist. Van het geld in onze portefeuilles weten we waar het heen gaat. Ik bestel bijvoorbeeld een geinig T-shirt van Oh Oh Cherso – lekker programma, waarbij ik me slim kan voelen zonder na te hoeven denken – betaal vijftig euro en krijg het kledingstuk netjes thuisbezorgd. Ik hoef mijn geld absoluut niet terug. Kan ook niet, het is al veranderd in RTL-geld, maar los daarvan wil ik het ook niet. Voor een beetje T-shirt ben je tegenwoordig wel meer kwijt dan vijftig euro.

Soms komt mijn geld ook via een omweg bij RTL terecht. Geef ik het bijvoorbeeld uit aan een heerlijke maaltijd bij McDonald’s, dan wordt mijn geld vernietigd en drukt men McDonald’s-geld. Dat is heel speciaal geld wat je uitsluitend kunt gebruiken om ongezond eten te maken van mishandelde dieren, dat eten te serveren met plastic speelgoed in foeilelijke restaurants en om reclame te maken voor die restaurants. Je kunt er dus onmogelijk daklozen mee opvangen, parken mee aanleggen, … McDonald’s maakt vervolgens reclame op RTL en mijn geld wordt RTL-geld. Allemaal heel duidelijk en prima.

Maar wat gebeurt er met het geld in de schatkist? Weet jij het? Ze komen elk jaar met een ingewikkelde miljoenennota, maar op mijn vraag wat ik nou precies terug krijg voor mijn zuurverdiende eurootjes – en dingen ik kan aanraken alsjeblieft, zoals een geinig T-shirt of een sappige Big Mac – heb ik nog steeds geen antwoord mogen ontvangen. Dus het lijkt me wel duidelijk wat ze ermee doen: ze steken het allemaal in hun eigen zak en financieren er linkse televisieprogramma’s mee, alsóf het een soort RTL-geld is. Maar de Mercedes waarin ze rondrijden, dat is heus geen Mercedes RTL, dat is een échte Mercedes. Jij en ik betalen ervoor. Met belastingcenten.

Nu hebben we eindelijk een regering die dat begrijpt, die het lef heeft in haar eigen vlees te snijden en geld uit de schatkist terug naar de portefeuilles te sluizen, waar het veilig is voor zelfverrijking en belachelijke liefhebberij. Nu kunnen de mensen weer zelf gaan bepalen waar ze hun geld aan uitgeven. Dat kan een T-shirt van Oh Oh Cherso zijn, maar óók, want ik hoor je al grommen, óók iets wat voor iedereen prettig is. Een elektrische auto lijkt mij bijvoorbeeld best leuk. Ze zijn alleen zo duur zonder subsidie. En waarom maken ze verdomme geen vaart met die oplaadpunten?