Skip to content

Regulering van de ideeënmarkt

Inmiddels heeft kamerlid Thierry Baudet aangifte gedaan tegen minister Kajsa Ollongren wegens smaad en laster, maar in december vorig jaar zaten ze nog samen in Jinek. Ollongren kwam vertellen – of eigenlijk niet vertellen – over de maatregelen die zij wil nemen om nepnieuws te bestrijden. Thierry Baudet was aanwezig omdat hij door EenVandaag tot politicus van het jaar was verkozen, maar nam de gelegenheid te baat om de schijn te wekken dat Ollongren een orwelliaans Ministerie van Waarheid aan het optuigen is.

Kasper C. Jansen heeft Joris van Laarhoven te gast om deze onvruchtbare discussie stap voor stap te verhelderen en aan te vullen. Opvallend is hoe weinig er duidelijk wordt over de gebruikte begrippen en de voorgenomen maatregelen, maar ook hoe Thierry Baudet zijn eerder bij De snijtafel bekritiseerde congrestoespraak in de praktijk brengt. Overigens heeft Baudet wat deze kwestie betreft een onverwachte bondgenoot: Zondag met Lubach. De gedachte lijkt dat enkel onze eigen overheid een gevaar kan zijn, zelfs wanneer zij ons tracht te beschermen tegen vijandige overheden.

(VPRO.nl publiceert iedere laatste woensdag van de maand een nieuwe aflevering van De snijtafel. Een week later verschijnt de aflevering ook op het gebruikelijke kanaal.)

Bronnen: Jinek op 18 december 2017 (KRO-NCRV); Identifying and Countering Fake News (Mark Verstraete, Derek E. Bambauer, Jane R. Bambauer); @DarthPutinKGB op Twitter; Kamerbrief over beïnvloeding van de publieke opinie door statelijke actoren (Kajsa Ollongren); Zondag met Lubach over Russisch nepnieuws (VPRO); Hackteam AIVD gaf FBI cruciale info over Russische inmenging verkiezingen (NOS); Thierry Baudet op Twitter; 10 Reasons The Dutch-Russia Hacking Story Is Fake News (Suzie Dawson); interview met Margarita Simonyan in Kommersant; Question That: RT’s Military Mission; Facebook start ook in Nederland met aanpak nepnieuws; Zondag met Lubach over censuur (VPRO); Zondag met Lubach over bijzonder onderwijs (VPRO); Toelichting CPB-onderzoek opbrengsten introductie euro; Kamerbrief over heimelijke beïnvloeding van de publieke opinie door statelijke actoren (Kajsa Ollongren); Jaarverslag 2016 (AIVD);