Skip to content

Facebook (deel 2)

Vandaag reanimeerde ik mijn Facebookprofiel. Ik deed dat op aandringen van een carrièrecoach, die zei dat ik zonder profiel weinig kans maakte bij werkgevers.

Toen Facebook zich nog leek te beperken tot privécontacten, zag ik weinig reden me aan te sluiten. Ik had geen paarsblauw megabedrijf nodig dat mijn vrienden voor me op een rij zette. Taken, boodschappen, problemen, afspraken, die zette ik op een rij. Mijn vrienden onthield ik gewoon. Nu, honderd onbeantwoorde e-mails later, begreep ik mijn vergissing: Facebook ként geen beperkingen. Het is vind-ik-leuken of sterven.

Mijn ‘prikbord’ zag er precies uit zoals ik het anderhalf jaar geleden achterliet, of in elk geval preciezer dan mijn herinnering. Aan de linkerkant stonden de vrienden keurig in het gelid, alsof ik nooit weg was geweest. Nog steeds kon ik niet begrijpen waarom vrienden elkaar in een openbare database onder zouden brengen om dag en nacht in de gaten te houden. Mijn vijanden dag en nacht in de gaten houden, daar kon ik me iets bij voorstellen, maar mijn vrienden?

Een akelig besef begon bij me te dagen. Wat als de entiteiten op mijn scherm helemaal niet mijn vrienden waren, maar vijanden die zich vóórdeden als vrienden om mij ongestoord te kunnen bespioneren? Digitale bodysnatchers, bijvoorbeeld, van de planeet Gliese 581 g!

Een grondige lezing van de informatiepagina’s van mijn vrienden leverde verontrustende aanwijzingen op die deze schijnbaar absurde veronderstelling staafden. Mijn vrienden zouden bijvoorbeeld nóóit zo oubollig zijn om hun vaste relaties ‘verlovingen’ te noemen. Maar onder het kopje Burgerlijke Staat op Facebook gebruikten ze dat afgezaagde woord wél. Echt iets voor bodysnatchers, dacht ik, om het verschil niet te weten tussen een moderne liefdesrelatie en de aanloop naar een huwelijk. Een kleine achterstand in hun interplanetaire research waarschijnlijk.

Gliese 581 g bevindt zich op enige lichtjaren van de Aarde. Het is dus moeilijk voor de bodysnatchers om zelf met een ruimteschip naar ons toe te komen. Ze infiltreren liever het internet via onze satellieten, want al denken ze nog in verlovingen, ze hebben goed in de gaten dat wij als vliegen in het wereldwijde web hangen. Als ze de digitale mens maar snatchen, komt de analoge mens vanzelf mee.

Geef me een paar maanden en ik maak hier een theorie van die minder krankzinnig is dan homeopathie. Alles liever dan accepteren dat mijn vrienden narcistische aandachttrekkers zijn die met kokette icoontjes en overbodige status-updates om goedkeuring bedelen.