Skip to content

Bisschoppen

Sinterklaas was weer in ’t land. Achter de baard zat een andere oplichter dan vorig jaar, maar dat hebben de kinderen niet in de gaten. Kinderen leven in hun eigen wereld, een mooie wereld, waarin de waarheid niet doordringt. De waarheid voeren volwassenen hen pas in het uiterste geval. Daar hebben de kinderen recht op.

Volwassenen hebben dan weer het recht kinderen in hun gezicht uit te lachen wanneer de laatste resten van deze nepwereld, die ze zelf bij elkaar gelogen hebben, ineenstorten. Ze doen die fase honend af als ‘de puberteit’ en begrijpen zogenaamd niet waarom de kinderen hen langzamerhand beginnen te haten.

Na de puberteit volgt de adolescentie, waarin de kinderen zich, met hun eigen desillusie nog vers in het geheugen, voornemen tegen hún kinderen altijd eerlijk te zijn. Dat is een mooie tijd. Volwassenheid begint met het inzicht dat echte eerlijkheid zelden wordt gewaardeerd en dat je net zo goed tegen je kinderen kunt liegen, als je eenmaal zo stom bent geweest om ze te maken.

Eén commentaar