Skip to content

Verantwoordelijkheid

De voorstanders van Bruin I (ik adopteer de hilarische benaming graag en daarmee alle mogelijke associaties, van poep tot bruinhemden tot meneer Aart) beroepen zich meer dan eens op het grote verantwoordelijkheidsgevoel van CDA en VVD. Dit kabinet zou eindelijk eens het léf hebben de boodschapper Wilders niet meer te veroordelen om zijn nare boodschap. De achterliggende gedachte hiervan – regeergeilheid daargelaten, want da’s meer ’n gevoel – is zuiver democratisch. Wilders is de gezant van zijn anderhalf miljoen kiezers, dus Wilders helpen is zijn kiezers helpen is het land helpen.

Mij lijkt Wilders, evenals alle andere volksvertegenwoordigers, meer de boodschap dan de boodschapper. De werkelijke boodschappers zijn de kiezers, in het geval van Wilders een mengeling van gefrustreerde en onverschillige burgers. Hun frustraties en onverschilligheid kunnen geheel terecht zijn. Dat neemt niet weg dat hun boodschap aan Nederland nergens op slaat. Integendeel, hun gemoedstoestand maakt de onzinnigheid van hun boodschap zelfs heel aannemelijk. Wie roepen er nou dommere dingen dan gefrustreerde en onverschillige mensen? De ene groep is blind, de andere heeft geen zin om goed te kijken.

Democratie is, als ze werkt, een acceptabel systeem, maar geen enkel systeem mag belangrijker zijn dan het gezond verstand. Wanneer de verkiezingen geweest zijn, de democratie zijn vuile werk weer heeft gedaan, zou men bij het vormen van een meerderheid niet alleen moeten kijken naar het aantal zetels, maar ook naar de manier waarop die zetels verkregen zijn. De verkiezingen waren democratisch, maar de PVV is dat nog steeds niet. En wiens billen komen er op die zetels terecht? Zijn die billen een voorbeeld van de wonderen of van de gebreken der democratie? Ik noem een Erik Lucassen; ik noem een Marcial Hernandez.

Rutte en Verhagen hadden er beter aan gedaan een andere weg naar de PVV-stemmer te zoeken dan via de PVV, zoals Cohen er beter aan had gedaan een andere weg naar de moslim te zoeken dan door moskeeën te subsidiëren. Wat Wilders zegt over moslims en hun islam, gaat namelijk ook op voor zijn kiezers en hun blonde God. Er zijn een heleboel gematigde PVV-stemmers. Er is alleen geen gematigde Geert Wilders. Met je boze buurman koffie gaan drinken, getuigt van verantwoordelijkheidsgevoel en lef. Zijn valse mastiff proberen te knuffelen, nádat deze je pik eraf heeft gebeten, getuigt van domheid en lafheid.