Skip to content

Leuke strafzaken

Drie overvolprezen strafpleiters doen een uur lang uitspraak na uitspraak die smeekt om een kritische vraag, maar Jinek volhardt in haar speelse uitlokking van gedurfde, onjuiste beweringen en haar fanatieke speurtocht naar sappige, onbelangrijke anekdotes (van dertig jaar geleden). Met Ewout Jansen & Kasper C. Jansen.

UPDATE: Op een vraag van Kasper roept Ewout (18:33) dat er in Duitsland heus niet zoiets bestaat als het criterium ‘ernstig en uitdrukkelijk verlangen’, omdat het Duitse euthanasierecht heel anders is dan het Nederlandse. Later herhalen we dit nog een paar keer stellig. Een commenter wees ons echter op artikel 216 van het Duitse strafwetboek, waarin deze criteria wel naar voren komen. Dan blijft het een slordige vergelijking van Spong, omdat 216 het tegenovergestelde wil van wat de Nederlandse wetgever wil. De Nederlandse wetgever wil dat er alleen een (beperkte) straf wordt opgelegd als euthanasie niet volgens de regels verloopt. Artikel 216 wil juist waarborgen dat alle vormen van hulp bij sterven altijd strafbaar zijn; zelfs als het een uitdrukkelijk en ernstig verzoek is van het slachtoffer. Toch staat er inderdaad ‘uitdrukkelijk en ernstig verlangen’ en kun je zeggen dat uiteindelijk het strafmaximum toch lager is dan bij de ‘gewone’ moord. Wij denken echter dat de Duitse rechter – volstrekt terecht – oordeelde dat die bepaling hier geen enkele rol speelt, omdat Meiwes niet eenvoudigweg handelde op basis van een uitdrukkelijk en ernstig verlangen van zijn slachtoffer.

Steun De snijtafel. Ga naar desnijtafel.nl of naar onze pagina op Patreon.

Bronnen: Jinek op 31 juli 2019 (KRO-NCRV); De Stand van de Advocatuur 2019 (Advocatie); Spong advocaten; Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch over Inez Weski; Rechtbank Amsterdam over Inez Weski; Benchslap: Inez Weski kreeg er een uitgedeeld (Advocatie); Wet gezichtsbedekkende kleding: vanaf 1 augustus (Politie); Miljoen euro boete voor lachgaskoning Deniz Üresin (Jop van Kempen in AD); Gedragsregels advocatuur (Nederlandse Orde van Advocaten); De pgp-files: ‘Criminelen creëerden zelf hun probleem’ (Paul Vugts in Het Parool); Artikel 94 Wetboek van Strafvordering; Taghi al in Nederland en overgebracht naar gevangenis Vught (AD); Advocaat Weski boos op OM: Taghi is ontvoerd (Koen Voskuil en Yelle Tieleman in AD); Euthanasie en de wet: sterven met hulp van een arts (Rijksoverheid); Bundesgerichtshof over zaak-Meiwes; Verfassungsbeschwerde im Fall des “Kannibalen von Rotenburg” erfolglos (Bundesverfassungsgericht); Bundesverfassungsgericht over zaak-Meiwes; Armin Meiwes in 60 Minutes Australia (Nine Network, 2008); Opportuniteitsbeginsel op Wikipedia; Artikel 10a Advocatenwet; Speculaties over doel wapens in kofferbak (Violet Cotterell in Het Parool); Wapens Gladio in bezit topcriminelen (Menno van Dongen in de Volkskrant); Wikipedia over Operatie Gladio in Italië; OM: Gefaald bij optreden tegen boze boeren op snelweg (Peter Winterman in AD); Boer rijdt politiepaard aan met tractor; Boze boer rijdt met tractor door hekken heen – Groningen; Onrust bij politiebureau nadat boer twee agenten gijzelt (112 Vandaag); PS Dit is vertrouwelijk (Gerard Spong en Peter R. de Vries, 2018); Rechtbank Amsterdam over Tinkebells hamsters; ‘Het zou kunnen dat mensen geen contact met jóú willen’ (Toef Jaeger in NRC); Aangifte tegen Moszkowicz om bonnetje (‘Lex’ van de NOS); Buitenhof op 26 oktober 2014 (VPRO); Buitenhof op 20 april 2014 (VPRO) Dekker houdt voet bij stuk: geen amusement bij NPO (Frank Hendrick in de Volkskrant).

Muziek: Harry Merry – We Render Exaggeration Patient.