Skip to content

De goede zaak

David van Reybrouck beweerde in De afspraak dat terroristen zelfmoordaanslagen plegen om in de media te komen. Mediarichtlijnen zouden volgens hem erger kunnen voorkomen. Ook vindt hij dat de telefonisten van de Zelfmoordlijn zich meer op het ontmoedigen van aanslagen moeten richten.

De Vlaamse filosoof Maarten Boudry schuift aan in De snijtafel om Van Reybroucks ideeën te toetsen aan de realiteit. Het is soms lastig te bepalen wat Van Reybrouck precies wil zeggen. Wel wordt duidelijk wat hij vooral niet wil zeggen: God.

(VPRO.nl publiceert iedere laatste woensdag van de maand een nieuwe aflevering van De snijtafel. Een week later verschijnt de aflevering ook op het gebruikelijke kanaal.)

Bronnen: De afspraak op 27 juni 2017 (VRT); Isis sent instructions on truck attacks a month ago (Independent); Moeten media anders berichten na aanslagen? Denk en praat mee (David van Reybrouck, 1 juli 2017); Dabiq #15; IS-claim van de aanslag in Nice; We Can’t Have Comedy and Be Politically Correct at the Same Time (John Cleese bij Big Think).