Skip to content

Begin (en eindig) bij jezelf

In haar NRC-column sloot wetenschapper Louise Fresco zich aan bij een opmerkelijke trend door zich uit te spreken tégen de klimaatspijbelaars. Ze deed dit letterlijk en figuurlijk uit de hoogte: bij monde van meerdere ‘weergoden’, die het aardse spektakel meewarig gadeslaan. Volgens Fresco’s goden zijn de scholieren passief, pessimistisch en hypocriet. Ze zouden bij zichzelf moeten beginnen, want ‘een uurtje video kijken kost evenveel energie als twee nieuwe koelkasten’. Maar ze moeten óók groot denken, ‘innovatie omhelzen’, ‘nieuwe gebouwen’ neerzetten en andere dingen doen die een luie, verwende puber misschien van de overheid zou verwachten. Bovendien – de goden zouden de goden niet zijn als ze de wetenschap serieus namen – is er geen sprake van haast op dit gebied. Simon Weeda en Kasper C. Jansen, die beide meeliepen in de Klimaatmars, voelden zich geroepen de spijbelaars te verdedigen tegen Fresco’s verwijten en aandacht te vestigen op haar onderhands geflirt met klimaatontkenning. (De column wordt voorgelezen door Sara Sloan.)

(VPRO.nl publiceert iedere eerste vrijdag van de maand een nieuwe aflevering van De snijtafel. Een week later verschijnt de aflevering ook op het gebruikelijke kanaal.)

Bronnen: Klimaatverandering is kans voor nieuw leven (Louise Fresco in NRC); Louise Fresco op de website van Wageningen University & Research; http://www.louiseofresco.com ; Louise Fresco over het voeden van de hele wereld; De snijtafel – The Green Film Making Project; Earth’s sixth mass extinction event under way, scientists warn (Damian Carrington in The Guardian); Plummeting insect numbers ’threaten collapse of nature’ (Damian Carrington in The Guardian); Een uurtje video kijken op een smartphone kost evenveel energie als twee koelkasten – Klopt dit wel? (Enith Vlooswijk in de Volkskrant); Consensus on Consensus: A Synthesis of Consensus Estimates on Human-Caused Global Warming (John Cook et al.); Why is our consumption falling? (Duncan Clark in The Guardian).