Skip to content

Een lekkere janboel

Volgens Geert worden de onderhandelingen zeker niet ‘kippetje eitje’, maar wanneer een man als Wilders kiest voor een zachte, rustieke uitdrukking als ‘kippetje eitje’ (in tegenstelling tot ‘van de ratten besnuffeld’), dan zegt dat eigenlijk genoeg. Geert zit lekker in zijn vel. Let op mijn woorden, we gaan de Partij Voor de Vrolijkheid leren kennen, vol optimisme, zoals de voorman zijn geesteskind in een verkiezingstoespraak al omschreef. Toen lachten we er nog smakelijk om. Een partij die teert op angsten en frustraties is toch niet optimistisch? Dan moet je die partij zo meteen eens gedoogsteun zien verlenen aan een rechts-conservatieve minderheidsregering.

Maxime Verhagen twijfelde, maar nu is hij terug, lekker bruin geworden van een paar weken Buitenlandse Zaken, en hij heeft er zin in. Soms zijn problemen veel simpeler dan je denkt. Ik wist het al toen Maxime nog zijn mond vol had over principiële bezwaren tegen discriminerende opvattingen, toen hij nog riep dat een gehalveerde CDA-fractie zich uiterst bescheiden op zou moeten stellen. Maxime, zei ik bij mezelf, jij bent gewoon aan een fijne vakantie toe, dan zul je zien dat het allemaal reuze meevalt met die PVV en dat er anno 2010 heus nog wel een plekje is voor een regeringspartij op Bijbelbasis.

De kopvoddentaks, dat gaat ‘m natuurlijk niet worden, zo negatief en ook nog zo bot geformuleerd. Je roept wel eens wat in het heetst van de strijd, zal Geert daar straks over zeggen. Jan-Peter made me do it. In plaats van de moslims te straffen, gaat deze regering de christenen belonen. Hoe vind je die, Maxime? We verbieden geen moskeeën, maar geven kerken wel voorrang. Al is het zo’n lelijke bungalowkerk van de Jehova’s, maakt niet uit, het gaat om het idee. O, en synagogen krijgen ook een streepje voor. We hebben tenslotte (en goddank) een joods-christelijke cultuur hier in Nederland.

Er zullen geen verzen uit de Koran gescheurd worden en we vergelijken het Heilige Boek niet meer met Mein Kampf. Maar we stellen daar wel iets tegenover: een nieuwe impuls voor het Bijbelonderwijs. Jullie je Mohammed, okee. Maar dan wij ook onze Jezus. O, en de Joodse besnijdenis komt gewoon in de basisverzekering. Dat kan makkelijk nu de pil eruit is.

Het wordt een lekkere janboel, deze regering, met Geert en Maxime die, over het bonzende hoofd van Alexander Pechtold heen, voor de grap nog eens doen alsof ze tegenstanders zijn, terwijl Mark keihard bezuinigt op zorg en hoger onderwijs. Onder Balkenende het zuur, onder Rutte het bitter, maar het zal de pret niet drukken in deze gezellige rechtse tandem met joods-christelijke zijwieltjes. Kippetje eitje. Henk Vonhoff zei dat liberalisme en conservatisme aartsvijanden waren. Als dat klopt, dan was Vonhoff zeker de laatste liberaal van de VVD.

Eén commentaar