Skip to content

De dood van be

Waar zinspeelt deze titel op? De staatkundige ontbinding van onze zuiderburen?

Vandaag zag ik op de website van BN DeStem de volgende zin: ‘Henk Bleker kritiseert zichzelf.’ Wat mij betreft mag Henk Bleker zichzelf gerust bekritiseren, hij heeft er alle reden toe, maar waarom hij zichzelf kritiseert (letterlijk: zichzelf tot kritiek maakt) is me niet duidelijk.

Hetzelfde gebeurt de laatste tijd met ‘bedreigen’.  Krantenkoppen als: ‘Noord-Korea dreigt VS’ wekken bij mij de indruk dat er nog iets achteraan moet komen, ‘aan te vallen’ bijvoorbeeld. Wat er bedoeld wordt is: ‘Noord-Korea bedreigt VS.’

Maar ik begrijp dat zulke nuances in de journalistiek niet nodig worden geacht. We moeten kijken naar wat die twee letters minder ons opleveren: een nog grotere krantenkop.

Eén commentaar