Skip to content

Underdog

Vijftig tinten zwart. (Pas op: bevat griezelige beelden.)

Bronnen: Arnold-Jan Scheer; AT5; overheid.nl; NTR; Sjors & Sjimmie bij de baanbrekers (Frans Piët, 1963); Wikipedia; Tintin au Congo (Hergé, 1931-1946); oost-online; Samson & Gert: De zak van Sinterklaas (Studio 100, 2004); Pinches holandeses (dizzymissdc, 2014); Krampus; St. Nikolaas en zijn knecht (Jan Schenkman, 1850); rechtspraak.nl.

9 commentaren

 1. Erik Willems schreef:

  Ik ben groot fan van jullie snijtafel items. Hier nog een youtube fimpje ter ondersteuning van jullie bovenstaande argumenten. https://www.youtube.com/watch?v=GeixtYS-P3s

  vrijdag 15 augustus 2014, om 12:36 | Permalink
 2. Tim schreef:

  Erg goede analyse! Ik vind jullie argumentatie erg strak en snap niet dat jullie niet meer gewaardeerd worden op youtube of in het algemeen. Ik blijf in ieder geval kijken! Bedankt.

  zaterdag 23 augustus 2014, om 11:59 | Permalink
 3. R.P. schreef:

  Ik vond de eerste driekwart erg geslaagd, maar het slot erg slecht. Jullie betoog barst van de heldere, zakelijke en onpartijdige analyses, maar dat wordt helaas afgesloten met de meest flagrante non-sequitur van de eeuw, een soort “Ayn Rand meets Sinterklaas”, d.i. mensen mogen in privesfeer zo racistisch zijn als ze maar willen zolang de overheid z’n handen maar wast in onschuld. Ik hoop dat jullie zelf tenslotte ook inzien dat dit ethische libertarisme gewoon een veilige manier is om je uit een netelige morele kwestie te wurmen.

  woensdag 27 augustus 2014, om 00:30 | Permalink
 4. Kasper schreef:

  @R.P. Het lijkt me dat jij het woord ‘mogen’ iets anders interpreteert dan ik het heb bedoeld. Er zijn een heleboel dingen die ik niet toejuich, maar die ik wel vind ‘mogen’. Ik vind racisme verwerpelijk, ook in de privésfeer. Maar ik vind het idee van een overheid die de privésfeer binnendringt om racistische uitlatingen te verhinderen en bestraffen nóg verwerpelijker.

  dinsdag 2 september 2014, om 19:33 | Permalink
 5. A. schreef:

  Door een claim van Arnold Jan Scheer is de video niet meer op YouTube beschikbaar.

  zondag 31 augustus 2014, om 00:00 | Permalink
 6. R.J. schreef:

  Is er ook een reden dat de video is geblokkeerd?

  maandag 1 september 2014, om 19:24 | Permalink
 7. mike schreef:

  De traditie van dode generaties weegt als een nachtmerrie op de geest van de levende

  maandag 1 september 2014, om 19:27 | Permalink
 8. Michiel schreef:

  Ga zo door mannen! Jullie verbreden jezelf op een goede wijze. Pas alleen op om niet de weg van opiniemaker op te gaan. Analyse is jullie perfecte leest.

  dinsdag 9 september 2014, om 23:46 | Permalink
 9. Het idee van een ‘mooie balans’ stuit mij tegen de borst: dat mensen die weliswaar domme, onhandige dingen doen (zoals Samson of Zwarte piet of het hulpje van Don Quixote), toch, binnen de grenzen van de gevestigde orde of ‘mooie balans’ een beetje onschuldig mogen rebelleren, omdat ‘wij’ hun naive houding zo eerlijk en sympathiek vinden (en vooral onbedreigend); Ik kan me goed voorstellen dat ik in opstand zou komen als ik zou worden gediscrimineerd EN gestereotypeerd als iemand die onschuldig rebelleert. Volgens mij is het belangrijker om de vraag te stellen welke rol symboliek heeft: kun je racisme tegengaan door een feest te verbieden? De VS heeft veel strenger dan de Nederlandse samenleving allerlei taboes en wetgeving gecreeerd die racistische symboliek tegengaan. Maar dit betekent niet dat de VS minder racistisch is dan Nederland. Dit kan toeval zijn of verder geen verband hebben, maar ik vermoed dat het een soort schijnbewegingen zijn, die een vorm van gecultiveerde hypocrisie in de hand werken.

  zondag 14 september 2014, om 02:28 | Permalink