Skip to content

De W van ‘we moesten wel’

Een democratisch geschreven lofzang op de monarchie.
Muziek: John Ewbank – Het Koningslied (2013).

7 commentaren

 1. Rebecca schreef:

  In het begin wordt aangegeven dat het lied aan de Koning gericht zou zijn, maar het is toch duidelijk dat enkele coupletten vanuit de Koning richting het volk bedoeld zijn? Dan klinken ze al een stuk minder ondermijnend en neemt de Koning dus wel de beschermende rol in, alhoewel de Koning woorden in de mond leggen ook ambitieus is :)Jullie eerste zin beperkt wellicht de rest van het oordeel. Verder: eens!

  zondag 21 april 2013, om 09:12 | Permalink
 2. Auke Huisman schreef:

  Beste Kasper en Michiel,

  Compliment voor jullie fileertalent! Een prima analyse van het Koningslied, een analyse die je niet even optekent in 140 tekens. Jullie verwoorden wat iedereen denkt en voelt. Het koningslied is ver beneden de kwaliteit die je mag verwachten. Onsamenhangend, lelijk taalgebruik en taalfouten. Een krampachtige overgang in de muziekstijl, van gedragen naar rap, om het petjesvolk ook bij de les te houden. Ga zo door met fileren, in deze tijd van roekeloos getwitter een gefundeerd kritisch sociaal medisch geluid!

  zondag 21 april 2013, om 12:40 | Permalink
 3. Anita schreef:

  ik zag het linkje naar dit filmpje op (wait for it…) Twitter en heb er van genoten. Het was overigens de eerste keer dat ik het koningslied überhaupt hoorde. En als het ook meteen de laatste keer was, kan ik prima door met mijn leven. Dat gezegd hebbende geniet ik van koningslied-gate en ga ik ook zeker de rest van jullie filmpjes eens bekijken (wat overigens weinig verband met elkaar houdt, behalve dat ik t beide entertaining vind. Oh best veel eigenlijk dan toch nog) Ndaag!

  zondag 21 april 2013, om 16:30 | Permalink
 4. Erwin B. schreef:

  Dag Kasper en Michiel,

  Ik geniet van De Snijtafel. Heerlijk dat jullie die zogenoemde tekstschrijvers wijzen op onzorgvuldigheden en fouten. Vooral fantastisch hoe jullie de inhoud op consistentie toetsen. Tranen over mijn wangen van het lachen.

  Een goede groet

  Erwin

  zondag 21 april 2013, om 16:35 | Permalink
 5. Gerhard schreef:

  Op de taalprof site is een uitgebreide analyse over de gewraakte zin “De dag die je wist dat zou komen…” Het is namelijk niet perse fout, maar gewoon een ongebruikelijke constructie die in de literatuur ook weleens voorkomt.
  Hier het volledige artikel: http://taalprof.blogspot.nl/2013/04/de-zin-die-we-vermoeden-dat-fout-is.html

  maandag 22 april 2013, om 10:18 | Permalink
 6. Arie Verhagen schreef:

  Jullie analyse is veel beter dan die van Wim Daniëls bij Pauw & Witteman, doordat jullie laten zien waarDOOR het nou precies zo ‘kreupel’ is, in plaats van alleen maar frikkerig te zeuren over punten en komma’s. Zie ook http://nederl.blogspot.nl/2013/04/ook-een-slecht-lied-verdient-een-goede.html?showComment=1366627892546#c3075251377393423424

  maandag 22 april 2013, om 11:56 | Permalink
 7. Jos schreef:

  Die Kafkakaft op de snijtafel herinnerde me aan deze illustratie van een snijdend citaat van de schrijver: http://sequart.org/images/Kafka-1.jpeg

  Het is getekend door Robert Crumb.
  Hopelijk kunnen jullie dit zijspoor waarderen.

  Jos

  maandag 22 april 2013, om 20:03 | Permalink