Skip to content

Leuke strafzaken

Drie overvolprezen strafpleiters doen een uur lang uitspraak na uitspraak die smeekt om een kritische vraag, maar Jinek volhardt in haar speelse uitlokking van gedurfde, onjuiste beweringen en haar fanatieke speurtocht naar sappige, onbelangrijke anekdotes (van dertig jaar geleden). Met Ewout Jansen & Kasper C. Jansen.

UPDATE: Op een vraag van Kasper roept Ewout (18:33) dat er in Duitsland heus niet zoiets bestaat als het criterium ‘ernstig en uitdrukkelijk verlangen’, omdat het Duitse euthanasierecht heel anders is dan het Nederlandse. Later herhalen we dit nog een paar keer stellig. Een commenter wees ons echter op artikel 216 van het Duitse strafwetboek, waarin deze criteria wel naar voren komen. Dan blijft het een slordige vergelijking van Spong, omdat 216 het tegenovergestelde wil van wat de Nederlandse wetgever wil. De Nederlandse wetgever wil dat er alleen een (beperkte) straf wordt opgelegd als euthanasie niet volgens de regels verloopt. Artikel 216 wil juist waarborgen dat alle vormen van hulp bij sterven altijd strafbaar zijn; zelfs als het een uitdrukkelijk en ernstig verzoek is van het slachtoffer. Toch staat er inderdaad ‘uitdrukkelijk en ernstig verlangen’ en kun je zeggen dat uiteindelijk het strafmaximum toch lager is dan bij de ‘gewone’ moord. Wij denken echter dat de Duitse rechter – volstrekt terecht – oordeelde dat die bepaling hier geen enkele rol speelt, omdat Meiwes niet eenvoudigweg handelde op basis van een uitdrukkelijk en ernstig verlangen van zijn slachtoffer.

Steun De snijtafel. Ga naar desnijtafel.nl of naar onze pagina op Patreon.

Bronnen: Jinek op 31 juli 2019 (KRO-NCRV); De Stand van de Advocatuur 2019 (Advocatie); Spong advocaten; Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch over Inez Weski; Rechtbank Amsterdam over Inez Weski; Benchslap: Inez Weski kreeg er een uitgedeeld (Advocatie); Wet gezichtsbedekkende kleding: vanaf 1 augustus (Politie); Miljoen euro boete voor lachgaskoning Deniz Üresin (Jop van Kempen in AD); Gedragsregels advocatuur (Nederlandse Orde van Advocaten); De pgp-files: ‘Criminelen creëerden zelf hun probleem’ (Paul Vugts in Het Parool); Artikel 94 Wetboek van Strafvordering; Taghi al in Nederland en overgebracht naar gevangenis Vught (AD); Advocaat Weski boos op OM: Taghi is ontvoerd (Koen Voskuil en Yelle Tieleman in AD); Euthanasie en de wet: sterven met hulp van een arts (Rijksoverheid); Bundesgerichtshof over zaak-Meiwes; Verfassungsbeschwerde im Fall des “Kannibalen von Rotenburg” erfolglos (Bundesverfassungsgericht); Bundesverfassungsgericht over zaak-Meiwes; Armin Meiwes in 60 Minutes Australia (Nine Network, 2008); Opportuniteitsbeginsel op Wikipedia; Artikel 10a Advocatenwet; Speculaties over doel wapens in kofferbak (Violet Cotterell in Het Parool); Wapens Gladio in bezit topcriminelen (Menno van Dongen in de Volkskrant); Wikipedia over Operatie Gladio in Italië; OM: Gefaald bij optreden tegen boze boeren op snelweg (Peter Winterman in AD); Boer rijdt politiepaard aan met tractor; Boze boer rijdt met tractor door hekken heen – Groningen; Onrust bij politiebureau nadat boer twee agenten gijzelt (112 Vandaag); PS Dit is vertrouwelijk (Gerard Spong en Peter R. de Vries, 2018); Rechtbank Amsterdam over Tinkebells hamsters; ‘Het zou kunnen dat mensen geen contact met jóú willen’ (Toef Jaeger in NRC); Aangifte tegen Moszkowicz om bonnetje (‘Lex’ van de NOS); Buitenhof op 26 oktober 2014 (VPRO); Buitenhof op 20 april 2014 (VPRO) Dekker houdt voet bij stuk: geen amusement bij NPO (Frank Hendrick in de Volkskrant).

Muziek: Harry Merry – We Render Exaggeration Patient.

Chagrijnige huisgenoot

Over de tips, trucs en dreigementen die de overheid voor ons heeft achtergelaten. Met Ewout Jansen & Kasper C. Jansen.

Steun De snijtafel. Ga naar desnijtafel.nl of naar onze pagina op Patreon.

Bronnen: Spelregels veranderen per 1 juli (Woningnet); Spelregels van het MIRT (Rijksoverheid); Spelregels maatschappelijk vastgoed (Bouwstenen); Jezus-meme; VVD-poster ‘Minder regels’; Kinderen ‘asbesttoeristen’ poepen in hotelzwembad (Eric Borsje in AD op 26-7-2012); Vertrouwen in burgers (WRR); Opening van het Spetterbadje (U in de Wijk); Bord voor juwelier (Sven van Beek); Honden uitlaten (Gemeente Utrecht); Algemene Plaatselijke Verordening 2010 (Gemeente Utrecht); Artikel 2a Burgerlijk Wetboek Boek 3.

Muziek: Harry Merry – We Render Exaggeration Patient.

Het moet super zijn

Een boek van twee marketeers dat pretendeert de sleutel te zijn tot de ultieme liefdesrelatie. Wat kan er misgaan? Met Gitte Briffa & Kasper C. Jansen.

Steun De snijtafel. Ga naar desnijtafel.nl of naar onze pagina op Patreon.

Bronnen: Superrelatie Weekend 2018 – Ziggo Dome Amsterdam; 365 dagen succesvol in de liefde (David de Kock & Arjan Vergeer, 2017) Narcissus (Caravaggio); Where does our genome come from? (NHS); Het Superrelatieweekend belooft je leven te veranderen (Jette Pellemans in Het Parool op 11 september 2018); Foto van een boom die niet recht omhoog groeit (Hreisho).

Muziek: Harry Merry – We Render Exaggeration Patient.

Verlichting en uitbuiting

Steun De snijtafel. Ga naar desnijtafel.nl of naar onze pagina op Patreon.

In een Volkskrant-column stak Erdal Balci de loftrompet over de unieke Westerse zelfkritiek, die volgens hem voortkomt uit een magische band tussen de grote denkers en het gewone volk. Het is de zelfkritische houding van de Nederlander, die maakt dat hij zich bijvoorbeeld afvraagt hoe profijtelijk de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij waren voor zijn voorouders. Maar hoe mooi Balci het ook vindt dat we die vraag stellen, hij lijkt het er toch weinig rekening mee te houden dat het antwoord verontrustend zou kunnen zijn.

Wetenschapsjournalist Enith Vlooswijk neemt plaats naast Kasper C. Jansen om de column zin voor zin door te nemen, te ‘factchecken’ en te becommentariëren. Beide sprekers zijn, net als Balci, grote voorstanders van kritisch denken. Wel denken ze dat het buiten het Westen meer voorkomt dan Balci suggereert en dat er, vice versa, binnen het Westen soms een tekort aan is, bijvoorbeeld in deze column. En laat er ook net een nieuw onderzoek gepubliceerd zijn naar het belang van slaven voor de Nederlandse economie in de achttiende eeuw! 

(VPRO.nl publiceert iedere eerste vrijdag van de maand een nieuwe aflevering van De snijtafel. Een week later verschijnt de aflevering ook op het gebruikelijke kanaal. Deze aflevering is wat vertraagd, waarvoor excuus.)

Bronnen: Hebben de slaven Nederland echt rijk gemaakt? (Erdal Balci, 3 juni 2019); Erdal Balci op Wikipedia; Modern incidence of slavery (Kwamikagami, 2013); Age of democracies at the end of 2015 (Our World in Data, 2015); De betekenis van de Atlantische slavernij voor de Nederlandse economie in de tweede helft van de achttiende eeuw (Pepijn Brandon en Ulbe Bosma, 2019).

Openingsmuziek: Harry Merry – We Render Exaggeration Patient.

Naïef?

Deze maand in De snijtafel bespreken Ewout Jansen en Kasper C. Jansen een item van Nieuwsuur over ‘het uploadfilter’ dat het Europees Parlement zou hebben ingevoerd om arme artiesten (of toch hun rijke opdrachtgevers?) te beschermen tegen YouTube en Facebook. Dit terwijl ‘tegenstanders’ tevergeefs ‘ophef’ veroorzaakten over de teloorgang van ‘het vrije internet’.

In een vorige aflevering over auteursrecht constateerden Ewout en Kasper dat de auteursrechtlobby al decennialang misleidende waarschuwingen en smeekbedes vertoont aan consumenten om ‘piraterij’ te ontmoedigen. Dit keer stellen ze vast hoe dezelfde lobby met dezelfde trucs ook een meerderheid van het Europees Parlement en het flater op flater stapelende Nieuwsuur voor zijn kar spant, met mogelijk grote gevolgen voor de nu al kwetsbare uitzonderingen op het auteursrecht.

(VPRO.nl publiceert iedere eerste vrijdag van de maand een nieuwe aflevering van De snijtafel. Een week later verschijnt de aflevering ook op het gebruikelijke kanaal.)

Bronnen: Nieuwsuur op 26 maart 2019 (NOS-NTR); Academics Against Press Publishers’ Right (Marco Ricolfi et al.); www.expoza.nl; Voorstel voor een richtlijn inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt (EU); Wie bombardeert wie in Syrië? (NOS); www.arrienmolema.nl; tweet van IFPI over artikel 13; Enorme drol van Rembo & Rembo (VPRO); Europese Unie vergrendelt Internet (Michiel Couzy); NVPI / Video Veilig (ong. 1989); Video Veilig / BAF (1995); BREIN / BAF (ong. 2000 en 2011); Filmdiefstal.nl (ong. 2004); Filmwereld (ong. 2006).

Persoonlijke oproep aan iedereen die in de EU wil blijven

Doe hier de Stemwijzer.