Skip to content

Chagrijnige huisgenoot

Over de tips, trucs en dreigementen die de overheid voor ons heeft achtergelaten. Met Ewout Jansen & Kasper C. Jansen.

Steun De snijtafel. Ga naar desnijtafel.nl of naar onze pagina op Patreon.

Bronnen: Spelregels veranderen per 1 juli (Woningnet); Spelregels van het MIRT (Rijksoverheid); Spelregels maatschappelijk vastgoed (Bouwstenen); Jezus-meme; VVD-poster ‘Minder regels’; Kinderen ‘asbesttoeristen’ poepen in hotelzwembad (Eric Borsje in AD op 26-7-2012); Vertrouwen in burgers (WRR); Opening van het Spetterbadje (U in de Wijk); Bord voor juwelier (Sven van Beek); Honden uitlaten (Gemeente Utrecht); Algemene Plaatselijke Verordening 2010 (Gemeente Utrecht); Artikel 2a Burgerlijk Wetboek Boek 3.

Het moet super zijn

Een boek van twee marketeers dat pretendeert de sleutel te zijn tot de ultieme liefdesrelatie. Wat kan er misgaan? Met Gitte Briffa & Kasper C. Jansen.

Steun De snijtafel. Ga naar desnijtafel.nl of naar onze pagina op Patreon.

Bronnen: Superrelatie Weekend 2018 – Ziggo Dome Amsterdam; 365 dagen succesvol in de liefde (David de Kock & Arjan Vergeer, 2017) Narcissus (Caravaggio); Where does our genome come from? (NHS); Het Superrelatieweekend belooft je leven te veranderen (Jette Pellemans in Het Parool op 11 september 2018); Foto van een boom die niet recht omhoog groeit (Hreisho).

Muziek: Harry Merry – We Render Exaggeration Patient.

Verlichting en uitbuiting

Steun De snijtafel. Ga naar desnijtafel.nl of naar onze pagina op Patreon.

In een Volkskrant-column stak Erdal Balci de loftrompet over de unieke Westerse zelfkritiek, die volgens hem voortkomt uit een magische band tussen de grote denkers en het gewone volk. Het is de zelfkritische houding van de Nederlander, die maakt dat hij zich bijvoorbeeld afvraagt hoe profijtelijk de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij waren voor zijn voorouders. Maar hoe mooi Balci het ook vindt dat we die vraag stellen, hij lijkt het er toch weinig rekening mee te houden dat het antwoord verontrustend zou kunnen zijn.

Wetenschapsjournalist Enith Vlooswijk neemt plaats naast Kasper C. Jansen om de column zin voor zin door te nemen, te ‘factchecken’ en te becommentariëren. Beide sprekers zijn, net als Balci, grote voorstanders van kritisch denken. Wel denken ze dat het buiten het Westen meer voorkomt dan Balci suggereert en dat er, vice versa, binnen het Westen soms een tekort aan is, bijvoorbeeld in deze column. En laat er ook net een nieuw onderzoek gepubliceerd zijn naar het belang van slaven voor de Nederlandse economie in de achttiende eeuw! 

(VPRO.nl publiceert iedere eerste vrijdag van de maand een nieuwe aflevering van De snijtafel. Een week later verschijnt de aflevering ook op het gebruikelijke kanaal. Deze aflevering is wat vertraagd, waarvoor excuus.)

Bronnen: Hebben de slaven Nederland echt rijk gemaakt? (Erdal Balci, 3 juni 2019); Erdal Balci op Wikipedia; Modern incidence of slavery (Kwamikagami, 2013); Age of democracies at the end of 2015 (Our World in Data, 2015); De betekenis van de Atlantische slavernij voor de Nederlandse economie in de tweede helft van de achttiende eeuw (Pepijn Brandon en Ulbe Bosma, 2019).

Openingsmuziek: Harry Merry – We Render Exaggeration Patient.

Naïef?

Deze maand in De snijtafel bespreken Ewout Jansen en Kasper C. Jansen een item van Nieuwsuur over ‘het uploadfilter’ dat het Europees Parlement zou hebben ingevoerd om arme artiesten (of toch hun rijke opdrachtgevers?) te beschermen tegen YouTube en Facebook. Dit terwijl ‘tegenstanders’ tevergeefs ‘ophef’ veroorzaakten over de teloorgang van ‘het vrije internet’.

In een vorige aflevering over auteursrecht constateerden Ewout en Kasper dat de auteursrechtlobby al decennialang misleidende waarschuwingen en smeekbedes vertoont aan consumenten om ‘piraterij’ te ontmoedigen. Dit keer stellen ze vast hoe dezelfde lobby met dezelfde trucs ook een meerderheid van het Europees Parlement en het flater op flater stapelende Nieuwsuur voor zijn kar spant, met mogelijk grote gevolgen voor de nu al kwetsbare uitzonderingen op het auteursrecht.

(VPRO.nl publiceert iedere eerste vrijdag van de maand een nieuwe aflevering van De snijtafel. Een week later verschijnt de aflevering ook op het gebruikelijke kanaal.)

Bronnen: Nieuwsuur op 26 maart 2019 (NOS-NTR); Academics Against Press Publishers’ Right (Marco Ricolfi et al.); www.expoza.nl; Voorstel voor een richtlijn inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt (EU); Wie bombardeert wie in Syrië? (NOS); www.arrienmolema.nl; tweet van IFPI over artikel 13; Enorme drol van Rembo & Rembo (VPRO); Europese Unie vergrendelt Internet (Michiel Couzy); NVPI / Video Veilig (ong. 1989); Video Veilig / BAF (1995); BREIN / BAF (ong. 2000 en 2011); Filmdiefstal.nl (ong. 2004); Filmwereld (ong. 2006).

Persoonlijke oproep aan iedereen die in de EU wil blijven

Doe hier de Stemwijzer.

Van het lege graf naar het vliegend paard

Onlangs bekeerde de voormalige PVV-woordvoeder Joram van Klaveren zich tot de islam. Critici grepen deze gebeurtenis begrijpelijkerwijs aan om te wijzen op Van Klaverens eerdere politieke veroordeling van de religie die hij nu omarmt. Zo ook Matthijs van Nieuwkerk en Özcan Akyol, die Van Klaveren confronteerden met zijn PVV-verleden in De Wereld Draait Door. Zelf beschrijft Van Klaveren zijn overgang niet in politieke, maar in theologische (en zeer eufemistische) termen: de islam is, zeg maar, niet per definitie altijd een totaal verkeerde oplossing voor christenen die, zeg maar, niet honderd procent zeker zijn van hun zaak.

Maarten Boudry en Kasper C. Jansen benoemen zichzelf tot scheidsrechters in deze discussie. En alsof dat niet arrogant genoeg is, schieten ze ook nog af en toe op doel. Van Klaveren was volgens hen niet alleen schadelijk in zijn oude rol als kruisridder van Wilders, maar is óók schadelijk in zijn nieuwe rol als zalvende islam-apologeet.

(VPRO.nl publiceert iedere eerste vrijdag van de maand een nieuwe aflevering van De snijtafel. Een week later verschijnt de aflevering ook op het gebruikelijke kanaal.)

Bronnen: Joram van Klaveren in De Wereld Draait Door over zijn bekering (BNNVARA, 5 februari 2019); Hoeveel criminaliteit is er onder Marokkanen? (RTL Nieuws); Jaarrapport Integratie 2012 (CBS); Beantwoord het bespotten van de islam met kalmte (Joram van Klaveren in NRC).