Skip to content

Verheven feiten

Aan waarheden heb je meer dan aan leugens, daarover zijn de meeste mensen het eens. Maar niet alle waarheden zijn in onze ogen gelijk. Wanneer we van een bepaald feit onder de indruk zijn, wordt dat feit zogezegd ‘tot dogma verheven’. Dat verheffen houdt in dat het feit niet meer onderbouwd hoeft te worden met argumenten. Voortaan mag het ook met geweld. Zo kan iedereen erover meepraten.

Maar agressie is een retorisch zwaktebod. Hoe meer gewapende steun een feit krijgt, hoe minder overtuigend het wordt, zelfs al is het waar! De Armeense genocide in 1915 is een goed gedocumenteerd feit, maar door ontkenning van de genocide strafbaar te stellen geeft de Franse regering haar de schijn van een leugen. De woede van de Turken is daarom onterecht. Uiteindelijk bewijst Frankrijk hén een dienst, niet de Armenen.

Gelukkig hebben de feiten zelf onze bloeddorstige verheffing niet nodig. Die leiden een vreedzaam en zelfstandig bestaan. De waarheid is plat en ligt altijd voor het oprapen. Het zijn de leugens die we overeind moeten houden.

Eén commentaar

  1. Bernadet schreef:

    Mijn vader zei wel eens, als hij vond dat iemand iets heel doms beweerde: “De mensen kunnen wel met zijn allen roepen dat Hong Kong in de V.S. ligt, maar maak je daar niet boos over, want Hong Kong blijft ondertussen gewoon liggen waar het ligt.” Je kunt je ook afvragen wat Frankrijk wérkelijk beoogt met deze stellingname. Het gaat vast ergens anders over. Het is een politiek potje “Turkije pesten”. Stemmingmakerij.

    zondag 29 januari 2012, om 12:20 | Permalink