Skip to content

Geboorte (deel 2)

Er zijn genoeg verdrietige geboortes. Toch bestaan er geen geboortekaartjes met een zwart randje. Moet van die ongelukkige bevallingen dan maar geen gewag worden gemaakt? Of moeten de ouders dan maar doen alsof ze wel gelukkig zijn? Waarom bestaat er geen eerlijke kaart met de voorgedrukte tekst:

Tot groot verdriet is naar ons toe gekomen,
onze zwaargehandicapte zoon/dochter …

Of deze, voor in de Verenigde Staten:

Bij gebrek aan betaalbare abortusklinieken is tenslotte toch geboren, het enige dat ons nog bindt, …

In Afrika kunnen ze denk ik wel geboortekaartjes gebruiken met:

Moeder en kind maken het niet lang meer.

Trouwens, daar doen ze waarschijnlijk niet eens aan die stomme dingen. Voor na een Nederlandse tienerzwangerschap denk ik aan iets jeugdigs en informeels, zoals:

Dag studie. Hallo baby.

Maar als we echt eerlijk zijn, moeten we álle geboortekaartjes een zwart randje geven. Er is geen enkele reden om blij te zijn met bevolkingsgroei. Ieder probleem wordt er groter door. Als het aan mij lag, stond er nog maar één vrolijke geboortekaart in het rek en dat is die voor het doodgeboren kind:

We vreesden beschuit met muisjes.
We kregen koffie met cake.

3 commentaren

 1. Bauke van der Wal schreef:

  Ik opteer nog steeds voor een aantal nieuwe slingers. ‘Hoera een jongen’ of ‘Hoera een meisje’ heb ik nu wel gezien. Waar blijven de slingers met ‘Shit, een mongooltje’ of ‘Fuck, nog een mond te voeden’ of iets internationaler ‘Whoops, there it is’.
  En iets serieuzert: Kan iemand mij uitleggen waarom de slingers spreken over ‘jongen’ versus ‘meisje’. Het gebruik van de verkleinende trap vind ik zeer denigrerend en geeft vrouwen bij de geboorte al een lagere rang. Niet goed voor hun zelfvertrouwen en op die manier komt het in ‘de maatschappij’ natuurlijk nooit tot gelijke rechten.
  Afdwingen van de neutrale termen ‘zoon’ of ‘dochter’ zou al heel veel schelen. Politiek Nederland, neemt actie!
  Met vriendelijke groet,
  Bauke van der Wal

  zaterdag 19 januari 2013, om 15:11 | Permalink
 2. Lot schreef:

  Nee Kasper,

  Volgens mij begrijp je het niet. Ook een verdrietige geboorte is een blij moment. Verdrietig door de narigheid die de geboorte omgeeft maar vreugde om het feit dat de geboorte van degene van wie je vanaf de verwekking onvoorwaardelijk houdt er is. En die vreugde is vele malen groter.
  Dus nee, geen zwart randje. Het roze/blauwe randje maakt dat meer dan goed en het is alleen maar goed om dat ook aan de buitenwacht te verkondigen. Maar dat weet je pas als je het hebt meegemaakt.

  Zomaar een mening dude.

  maandag 28 april 2014, om 22:02 | Permalink
 3. Robin schreef:

  Zullen we een keer wat drinken?

  maandag 30 juni 2014, om 13:27 | Permalink